Objavljeno: 27. 02. 2020 - 2:43

Na pomolu promjene u načinu polaganja vozačkog

Doznali smo što očekuje buduće polaznike autoškola

Polaznike autoškola u dogledno bi vrijeme mogle dočekati velike novosti u načinu polaganja vozačkog ispita. Naime, mijenja se Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita. Dvije od važnijih izmjena koje predlaže zakonodavac one su da se vozila opreme kamerom koja će snimati tijek vozačkog ispita te da tjekom ispita ispitivač sjedi na prednjem sjedištu, a instuktor na istražnjem.

O predloženim izmjenama Pravilnika porazgovarali smo s Denisom Ožegovićem, predsjednikom Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore. Udruženje autoškola HGK od zakonodavca je zaprimilo Nacrt Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te načinu izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču.

Kamera bi snimala tijek ispita

Autoškola mladima preskupa, no broj novih vozača sve veći: Evo za koliko je porastao unazad 5 godina

Kako nam pojašnjava Ožegović, prva značajna novina koja se predlaže ta je da je ispitivač tijekom provedbe ispita obvezan koristiti sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS), te pohranjuje sve podatke na server. Obavezu snimanja vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zakonodavac obrazlaže mogućnošću kvalitetnijeg praćenja provedbe ispita, nadzora rada ovlaštenog ispitivača, analize i evaluacije procesa polaganja vozačkog ispita, kao i utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita.

– Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije je vrlo brz i treba ići ukorak s vremenom. Nadam se da će snimanje ispita omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita. Također, snimanje ispita treba povećati transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita.

  Novosti - Sve